A dezodorok valóban károsak az egészségre?

dezodor Az emberek már az idők kezdete óta igyekeznek elrejteni a testszagukat. Már az ókori egyiptomi írások is arról tanúskodnak, hogy az emberek testszagukat citruasolajjal és különböző fűszerekkel semlegesítették. Ma pedig reklámok ezrei sugallják azt, hogy az izzadás ciki és csak úgy lehetsz sikeres, ha megveszel valamilyen méregdrága és márkás dezodort. Pedig ezek az izzadásgátló készítmények igen sok káros anyagot rejtenek magukba.

A testszag okozója az a baktérium, melynek tápláléka maga az izzadság. Az izzadásgátlók a pórusokat alumínium-sókkal eltömítve gátolják, hogy az izzadság távozhasson a testből. Így automatikusan a baktériumok sem jelennek meg. ezzel azonban az a probléma, hogy a méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetünkből, így komoly károsodásokat okozhatnak. A dezodorok ugyan nem csökkentik az izzadság mennyiségét, de savassá teszik a bőr pH-ját, így hatástalanítva a szagokat. De ezekben a dezodorokban is számos káros anyag van sajnos.

Sok márkában megtaláljuk a pórustömítő alumíniumot (főleg alumínium-kolohidrátot), ami könnyen felszívódik a bőrön keresztül. Ezek az anyagok felhalmozódhatnak az agyban, ami akár Alzheimer-kórhoz is vezethet. Parabeneket is tartalmaznak az izzadásgátlók, ami egy tartósítószer. Sajnos erről az anyagról is kiderült, hogy köze lehet a mellrák kialakulásához, mivel az ösztrogének szerepét töltik be a szervezetben, így mellráknál segíti a rákos sejtek szaporodását. Egy 2004-es tanulmány szerint 18-ból 20 mellráknál a parabeneket találták bűnösnek. Az izzadásgátlók másik összetevője a propilénglikol, ami egy olyan nedvesítőszer, amit eredetileg fagyállókban használtak. Ez valójában egy neurotoxin, egy idegméreg, ami bőrgyulladást, vese- és májkárosodást okozhat. Egyesek szerint kerülni kell az érintkezést ezzel a méreggel mert bőr és szem irritációt okozhat.

 

Mi a megoldás? Saját magunknak kell elkészíteni a dezodorunkat vagy ha erre nincs mód ma már számtalan biodezodor közül választhatunk a bioboltokban és webáruházaikban.